čtvrtek 16. června 2011

Poslední Hvězdný bojovník (1984)

The Last Starfighter

USA, 1984, 101 min

Režie: Nick Castle


ČSFD, IMDB

Samotný název Poslední Hvězdný bojovník je na celém filmu asi to nejepičtější. V podstatě se jedná o moderní variaci univerzálního (a geniálního) příběhu o Honzovi, který se vydal zpoza pece do širého světa, a nakonec získal ruku princezny i půl království. To však snímku neubírá na zajímavosti, spíše naopak. Poslední Hvězdný bojovník se totiž pyšní několika prvenstvími.

Hvězdným bojovníkem by chtěl být každý.

Zápletka:
Alex je nadaný kluk žijící mezi jednoduchými lidmi v karavanové osadě kdesi na americkém venkově a jeho jediným přáním je být odsud co nejdál. Když zrovna nespravuje uječené sousedce anténu, hraje videohru Starfighter. Poté, co se mu podaří nahrát rekordní skóre, kontaktuje Alexe tajemný muž zvaný Kentaur. Vyjde najevo, že videohra je sofistikovaným testem pro výběr talentovaných pozemšťanů do řad Hvězdných bojovníků - a Alex je jediný, kdo testem prošel. Jako Hvězdný bojovník teď může bojovat proti invazi nepřátel a ochránit nejen Zemi ale i další světy. Vzápětí se však shodou okolností (nebo řízením osudu) stává jediným a posledním Hvězdným bojovníkem. Osud galaxie je v jeho rukou...



Poslední Hvězdný bojovník je klasické sci-fi. Najdete tu kosmické lodě, létající auta, mimozemské civilizace i spustu různých emzáků - v čele s ještěrčím Grigem. Záporák Xur [zur] jakoby si sem odskočil z Flashe Gordona - pochopitelně, že je film naivní, místy dokonce nudí, Alex se navíc chvílemi chová jako malé dítě. Celkově však působí film příjemným dojmem s nostalgickým nádechem. Ale nejen to.

Stojí za pozornost, protože:
  • Jedná se o první film, ve kterém jsou všechny trikové sekvence (kosmické souboje, přelety nad povrchem cizí planety, základna Hvězdných bojovníků apod.) vytvořeny pomocí digitálních efektů! Vroce 1984! Úroveň grafiky se sice někdy rovná grafice první Lary Croft, ale stejně.
  • Ve filmu si jednu z dětských postav zahrál Wil Wheaton (jméno najdete v titulcích) aka Wesley Crusher. Naneštěstí jediné, co je z něj vidět, jsou jeho hnědé vlasy. Záběr, kde je Wilovi vidět obličej, byl náhodou vystřižen. Přesto je Poslední Hvězdný bojovník prvním filmem Wila Wheatona.
  • Zjistíte, že mimozemšťané mluví hebrejsky! Vlastně nemluví, ale píší, protože mimozemské nápisy na monitorech jsou hebrejská písmena.
  • Kentaurovo hvězdné auto bylo navrženo podle automobilu DeLorean. Že by Návrat do budoucnosti někde opisoval?
  • Nestává se moc často, aby se podle sci-fi filmů psaly muzikály. V roce 2007 byl v New Yorku uveden muzikál podle Posledního Hvězdného bojovníka!
  • Málokdy uvidíte tolik herců ze Star Treku pohromadě. Kromě Wila Wheatona (Wesley Crusher) se tu totiž sešlo několik méně známých herců, kteří si postupně vystřihli epizodní role v několika Star Trek seriálech.
  • Film obsahuje i vděčnou romantickou linku (modří vědí).
Hodnocení: 75%
Zajímavá nostalgická variace ohrané písničky "Jak šel Honza (Alex) do světa", kterou byste měli vidět už kvůli digitálním efektům z roku 1984.

    Žádné komentáře:

    Okomentovat